Επικοινωνήστε 26610 43285
Κλείστε Ραντεβού
Αρχική Άρθρα Ψυχοθεραπεία και Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Ψυχοθεραπεία και Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά

Κοινοποίηση

Ποια ψυχοθεραπεία να διαλέξω για το Κοινωνικό άγχος;

Αξιολόγηση 101 ερευνών (13164 άτομα) έδειξε ότι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία είναι η καταλληλότερη επιλογή για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Κοινωνικού Άγχους. Η έρευνα είχε ως σκοπό να ανακαλύψει ποια είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης της κοινωνικής φοβίας. Για το σκοπό αυτό έγινε σύγκριση των 3 συνηθέστερων μεθόδων: ψυχοθεραπείας, φαρμακοθεραπείας και αυτοβοήθειας.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα:

  • Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ατομική ή ομαδική) είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας (ψυχοδυναμική, υποστηρικτική, mindfulness, διαπροσωπική)
  • Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και η φαρμακοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά (SSRIs) ήταν οι μόνες μέθοδοι που είχαν καλύτερα αποτελέσματα από την επίδραση εικονικού φαρμάκου (placebo)
  • Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας δε φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση μιας εκ των δύο μεθόδων

Πλεονεκτήματα ψυχοθεραπείας

Η ατομική Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του κοινωνικού άγχους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ανεπιθύμητων παρενεργειών (σεξουαλική δυσλειτουργία, εγρήγορση) που μπορεί να επιφέρει η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και τις αυξημένες πιθανότητες επανεμφάνισης της διαταραχής μόλις σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή (πράγμα που δε συμβαίνει με την ψυχοθεραπεία αφού το άτομο αποκτά δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίζει το άγχος του), καθιστούν τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία ως την ιδανικότερη επιλογή για τη θεραπεία της Διαταραχής κοινωνικού άγχους.

πηγή: Mayo-Wilson Ε και συν. (2014). Psychological and pharmacological interventions for social anxiety disorder in adults: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet Psychiatry