Επικοινωνήστε 26610 43285
Κλείστε Ραντεβού
Αρχική Άρθρα Ψυχοθεραπεία ή Φαρμακοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία ή Φαρμακοθεραπεία;

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά

Κοινοποίηση

Αποτελεσματικότητα ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας

Μετα-ανάλυση 67 μελετών σύγκρινε την αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας και της ψυχοθεραπείας σε διάφορες ψυχικές διαταραχές. Η δημοσίευση περιέλαβε 49 μελέτες Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας, 11 μελέτες Διαπροσωπικής Θεραπείας, 6 μελέτες Μη κατευθυντικής Συμβουλευτικής, 5 μελέτες Επίλυσης Προβλημάτων, 4 μελέτες Ψυχανάλυσης και 3 μελέτες με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

  • Οι δύο μέθοδοι είχαν ανάλογα αποτελέσματα στη διαταραχή πανικού, στην κοινωνική φοβία και στην κατάθλιψη
  • Η ψυχοθεραπεία ήταν περισσότερο αποτελεσματική στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι η φαρμακοθεραπεία είναι αποτελεσματικότερη στη δυσθυμία. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι οριστικά αφού: οι έρευνες ήταν λίγες, είχαν αντιφατικά αποτελέσματα αφού οι Ευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ως αποτελεσματικότερη την ψυχοθεραπεία, ενώ υπερ της αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας ήταν οι έρευνες που απευθύνονταν στο γενικό πληθυσμό και όχι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού πχ. σε άτομα 3ης ηλικίας ή άτομα με άλλα σωματικά προβλήματα
  • Η ψυχοθεραπεία ήταν αποτελεσματικότερη από τη φαρμακοθεραπεία με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αντικαταθλιπτικά «προηγούμενης» γενιάς)
  • Η φαρμακοθεραπεία ήταν περισσότερο αποτελεσματική από τη Μη κατευθυντική Συμβουλευτική

Διατήρηση αποτελεσμάτων ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας

Η δημοσίευση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακοθεραπεία έχουν ανάλογα αποτελέσματα (με μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποιες διαταραχές ή κάποιες μορφές ψυχοθεραπείας). Επισημαίνεται δε, ότι η σύγκριση θα ήταν περισσότερο ολοκληρωμένη εάν μελετούσε και το πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά της κάθε προσέγγισης σε βάθος χρόνου. Η ψυχοθεραπεία, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προσφέρει διάρκεια στα αποτελέσματά της ενώ τα αποτελέσματα της φαρμακοθεραπείας φαίνεται να σταματούν με την παύση της λήψης των φαρμάκων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

πηγές: Cuijpers P και συν. (2013). The efficacy of psychotherapy and pharmacotherapy in treating depressive and anxiety disorders: a meta-analysis of direct comparisons. World Psychiatry