Επικοινωνήστε 26610 43285
Κλείστε Ραντεβού
Αρχική Άρθρα Κατάθλιψη και γενετικό υπόβαθρο

Κατάθλιψη και γενετικό υπόβαθρο

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά

Κοινοποίηση

Πού οφείλεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο συχνές, περισσότερο κοστοβόρες και σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας στις Η.Π.Α. Από τα άτομα που με κατάθλιψη, μόνο το 1/5 λαμβάνει ψυχοθεραπεία και το 1/3 φαρμακοθεραπεία.

Αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη: η φτώχεια, οι αρνητικές οικογενειακές σχέσεις, το διαζύγιο των γονέων, η παιδική κακοποίηση και άλλα στρεσογόνα γεγονότα ζωής. Στις περιπτώσεις αυτές, ο κίνδυνος για κατάθλιψη είναι αυξημένος αμέσως μετά την εμπειρία του γεγονότος παρότι τα αποτελέσματα της δυσάρεστης εμπειρίας μπορεί να διαρκούν ολόκληρη τη ζωή.

Ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας στην κατάθλιψη;

Σχετικά με τη γενετική διάσταση της κατάθλιψης, υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που την υποστηρίζουν. Η κατάθλιψη ζει στις οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιο συγγενή 1ου βαθμού με κατάθλιψη, από τα άτομα που δεν έχουν Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή. Μελέτες σε διδύμους έδειξαν ότι η κατάθλιψη είναι μετρίως κληρονομήσιμη: το 40% της επικινδυνότητας για κατάθλιψη οφείλεται σε γενετικούς λόγους.

Η έρευνα δε σταματά στον εντοπισμό του ρόλου της γενετικής προδιάθεσης, αλλά προσπαθεί να εντοπίσει και τις συνιστώσες του γενετικού υλικού που εμπλέκονται με τη διαταραχή. Παρότι σε άλλες διαταραχές η τεχνολογία βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνιστώσες που συμμετέχουν, για την κατάθλιψη τα αποτελέσματα της έρευνας δεν στέφονται με επιτυχία. Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται και η επιστημονική συζήτηση εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα.

πηγή: Dunn EC και συν. (2015). Genetic determinants of depression: recent findings and future directions. Harv Rev Psychiatry

Δείτε Επίσης

Δείτε όλα τα άρθρα