Επικοινωνήστε 26610 43285
Κλείστε Ραντεβού
Αρχική Άρθρα Όνειρα στην Ψυχοθεραπεία

Όνειρα στην Ψυχοθεραπεία

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά

Κοινοποίηση

Ο ρόλος των ονείρων στην Ψυχοθεραπεία

Τα όνειρα με την έλευση της ψυχανάλυσης στις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας αφού σύμφωνα με το S. Freud αποτελούσαν τη «βασιλική οδό για το ασυνείδητο». Γίνονται δηλαδή ένα εργαλείο μέσω του οποίου δίνεται πρόσβαση στο περιεχόμενο του ασυνείδητου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και την εμφάνιση άλλων μορφών ψυχοθεραπείας τα όνειρα χάνουν το κεντρικό τους ρόλο ως συστατικό της θεραπείας και μπαίνουν στο περιθώριο.

Όνειρα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Ο A. Beck, «πατέρας» της Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας αρχικά ασχολήθηκε με τα όνειρα. Όπως αναφέρει, τα όνειρα μπορεί να θεωρηθούν ένα είδος βιοψίας των ψυχολογικών διεργασιών του ατόμου αφού μέσα από αυτά μπορούμε να δούμε πώς βλέπει τον εαυτό του, τους άλλους και το μέλλον. Σε αυτά εμφανίζονται τα γνωστικά σχήματα του ατόμου, τα οποία έχει και στην κατάσταση πλήρους συνείδησης. Θεωρώντας λοιπόν ότι στα όνειρα παρουσιάζονται ουσιαστικά οι ίδιοι τρόποι σκέψης με αυτούς που το άτομο έχει ξυπνητός, ενδεχομένως ορισμένα όνειρα μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη γνωσιακή αναδόμηση (αλλαγή στον τρόπο σκέψης), αφού βοηθούν στην αποκάλυψή τους. Ένα ακόμη στοιχείο που αναφέρει ο Beck είναι ότι στο περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να καθρεφτίζονται και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο A. Freeman, ένας ακόμη από τους «πατέρες» της ΓΣΘ. Με τη σειρά του υποστηρίζει ότι τα όνειρα αποτελούν δραματοποίηση της εικόνας του ατόμου για τον εαυτό του και για τον κόσμο. Αντανακλούν τους τρόπους σκέψης και τις συναισθηματικές απαντήσεις του ατόμου που έχει και όταν είναι ξυπνητό και όχι «κάποιες μυστηριώδεις ανακλάσεις βαθύτερων ζητημάτων».

Συμπερασματικά, θα λέγαμε λοιπόν ότι στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία τα όνειρα έχουν έναν περιφερειακό ρόλο στην ψυχοθεραπευτική πράξη.

πηγή: Skrzypińska D, Szmigielska B. (2018) Dreams in Cognitive-Behavioral Therapy

Δείτε Επίσης

Δείτε όλα τα άρθρα