Επικοινωνήστε 26610 43285
Κλείστε Ραντεβού
Αρχική Άρθρα Για ποιο λόγο πιστεύουμε στο πεπρωμένο;

Για ποιο λόγο πιστεύουμε στο πεπρωμένο;

Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά

Κοινοποίηση

Η εξήγηση για το πεπρωμένο

«Ήταν γραφτό να γίνει» ή «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο».

Φράσεις σαν αυτές ακούμε συχνά όταν τα πράγματα στη ζωή δεν γίνονται όπως εμείς επιθυμούμε ή όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε κάποια γεγονότα. Επικαλούμαστε το πεπρωμένο για να βρούμε ανακούφιση πιστεύοντας ότι κάποια πράγματα είναι προκαθορισμένα να συμβούν, συνεπώς εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε.

Έρευνα σχετικά με το πεπρωμένο

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών έδειξε ότι επίκληση στη μοίρα γίνεται και όταν χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι επικαλούμαστε την πίστη ότι τα πράγματα στη ζωή είναι ήδη προκαθορισμένα όχι μόνο για να εξηγήσουμε κάποια γεγονότα που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, αλλά και ως μέσο ελέγχου του άγχους μας όταν καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που μας δυσκολεύουν. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύοντας στη μοίρα μειώνεται η πίεση και η αίσθηση ευθύνης που νιώθουμε για να κάνουμε την ορθότερη επιλογή, αφού ουσιαστικά την επιλογή την έχει ήδη κάνει η μοίρα.

πηγές: Tang S και συν. (2014) Do Difficult Decisions Motivate Belief in Fate? A Test in the Context of the 2012 U.S. Presidential Election. Psychological Science / εικόνα: astrogle.com