Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει η ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τους Nadkarni και Hoffman (Πανεπιστήμιο της Βοστώνης).
Στην προσπάθειά τους αυτή, προτείνουν ένα μοντέλο δύο παραγόντων που εξηγεί την χρήση των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα λοιπόν με το μοντέλο αυτό, η χρήση του Facebook κινητοποιείται από δύο βασικές κοινωνικές ανάγκες του ατόμου:
Οι δύο αυτές ανάγκες μπορούν να συνυπάρχουν, ή να δρουν μεμονωμένα στο κάθε άτομο.
Οι άνθρωποι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική υποστήριξη που λαμβάνουν από τους άλλους. Συνεπώς, ο αποκλεισμός από το κοινωνικό σύνολο έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μια σειρά παραμέτρων, όπως της αυτοεκτίμησης, της αίσθησης του ανήκειν, της συναισθηματικής ευεξίας, του σκοπού της ζωής, της αυτοαποτελεσματικότητας και της αυτοαξίας. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι το Facebook αυξάνει την αυτοεκτίμηση μέσω της αύξησης της αίσθησης του ανήκειν.
Όσον αφορά την αυτοπαρουσίαση, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα προφιλ του Facebook αντανακλούν τη δημόσια εικόνα του ατόμου, η οποία φαίνεται να καθορίζεται από την ανάγκη της αυτοπαρουσίασης. Η ανάγκη αυτή οδηγεί το άτομο σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως η επιλογή της εικόνας προφίλ και το νούμερο των φίλων, οι οποίες αντιστοιχούν στην επιθυμητή εικόνα που θέλει ο χρήστης να έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν.
Οι δύο προαναφερθείσες ανάγκες δεν αποτελούν τους μόνους παράγοντες που καθορίζουν τη χρήση που θα κάνει ένα άτομο. Σημαντικές συνιστώσες φαίνονται να είναι το πολιτισμικό υπόβαθρο, οι κοινωνικο-οικονομικές παράμετροι καθώς επίσης και στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου όπως η εξωστρέφεια, η εσωστρέφεια, η ντροπαλότητα, ο ναρκισσισμός, ο νευρωτισμός, η αυτοεκτίμηση και η αυτοαξία.
Από τα δεδομένα σχετικά με την προσωπικότητα, προκύπτει ότι υψηλά επίπεδα εξωστρέφειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, νευρωτισμού και ναρκισσισμού καθώς επίσης και χαμηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης και αυτοαξίας είναι συνδεδεμένα με αυξημένη χρήση του Facebook. Επιπρόσθετα, η συχνή χρήση του κοινωνικού αυτού δικτύου από τη μία συνδέεται με χαμηλότερη ακαδημαϊκή απόδοση των φοιτητών, από την άλλη πιθανόν να έχει σχέση με υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αίσθησης του ανήκειν.
πηγές: Nadkarni A, Hoffman SG (2012) / εικόνα: topontiki.gr
H Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την πιο οικονομικά αποδοτική θεραπεία για τη διαταραχή πανικού, συγκρίνοντάς την με τη φαρμακοθεραπεία...
Αποτελεσματικότητα ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας Η προσθήκη της ψυχοθεραπείας στη φαρμακοθεραπεία οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα τη θεραπεία της κατάθλιψης και...
Οι ψυχικές διαταραχές των Ελλήνων Μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Σκαπινάκης και συν., 2013)...
Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου: – Θέλουμε να συντομεύσουμε μία κλήση από διαφημιστική εταιρία… – Ένας συνεργάτης...